На Земята има места, които сякаш са от друга планета. 

...
На Земята има места, които сякаш са от друга планета. 
Коментари Харесай

Лунната долина

На Земята има места, които като че ли са от друга планета.  Лунната котловина е едно от тези места. Суха, негостоприемна и изпъстрена с най-различни и странни многоцветни скални обединения. Сцените на планетата Татуин от Междузвездни войни са били снимани тук.

 

В късния следобяд слънцето разкрива най-хубавото от поразителните цветове на Лунната котловина, а залезът е просто незабравим. Когато златното кълбо стартира да потъва оттатък хоризонта, сюрреалистичните форми на долината внезапно се оцветяват във всички нюанси на лилавото, розовото и златистото – незабравимо преживяване за всеки щастливец, който е съумял да стане очевидец на този естествен театър.

Лунната котловина се намира в Cordillera de la Sal (Солен планински масив) в чилийската пустиня Атакама на 2250м. надморска височина и в действителност е релативно дребна – единствено 500м. в диаметър. Въпреки това  концентрацията на естествено завършените скулптори и многоцветните слънчеви лъчи вършат това място нещо доста по-голямо от размера му.

Във всички краища на долината има вулканични върхове – един от които е внушителният вулкан Ликанкабур – и е опасано от полукръг хълмове и дюни. 

 

Абсолютната липса на мокрота тук значи, че съвсем няма живот, нито животни, нито растения. Вместо това минералите господстват под формата на неповторими фигури от сол и глина, което дава чувството за наличието на нещо извънземно. Най-зашеметяващо красивите от всички геологически формирания са трите скални обединения в най-високата точка на долината, известни като Трите Марии.

Хълмистите скатове на тази изключителна лунна котловина са се образували при срещата на пустинята Атакама с Андите. По дъното на тогавашните солни езера с епохи вятърът е образувал остри вълнообразни статуи.

В изсъхналите езера на Лунната котловина, солта е образувала красива бяла завивка. Склоновете сияят в най-различни нюанси – зелено, синьо, зелено, алено, оранжево и жълто – които слънчевата светлина трансформира денем и са извънредно наситени при изгрев и залез.   

Лунната долина  е оповестена за естествено светилище през 1982г. поради изключителната си хубост и е част от естествения резерват Reserva Nacional los Flamencos.  Въпреки, че е едно от най-сухите места на планетата, долината е посещавана от доста хора.

Източник: environmentalgraffiti.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР